onsdag 2 november 2011

Vaddå Våm?

"Kossan har fyra magar"....det vet ju de flesta. Eller så kan man säga att de har en mage och tre förmagar, som är till för att få ut de där "18 av 22" näringsämnena som mjölk innehåller och som vi människor kan tillgodogöra oss.

I en av de där förmagarna, "Våmmen",  finns det miljarders med mikroorganismer, som är de som egentligen bryter ned gräset och omvandlar det till näring för kossans kalv. Sen har vi människor kommit på att vi kan använda mjölken till att framställa massor med olika livsmedel för oss också.

Restprodukterna som blir kvar när mikroorganismerna brutit ned gräset är det som sen ger kossan näring - en fantastisk symbios...och tur för oss!

När kossorna står där och tuggar gräset, sväljer det och sen tuggar det igen, när det stöts upp, kallas för att idissla. Det är det som är kossans "jobb" - ett jobb de gör i 8 timmar om dagen, som en normal arbetsdag för en människa alltså.

Precis som när vi människor tuggar så bildas saliv, som hjälper till att bryta ned och spjälka maten - men en kossa producerar lite mer...ca 200 liter! Sjukt mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar