fredag 18 november 2011

"Why, why, why - Delilah?"

I ett tidigare inlägg pratade vi om att man på gården använder sig av artificiell inseminering istället för en levande tjur, som skulle kunna få ha en glad stund tillsammans med en eller ett par av kossorna…kanske till tonerna av "Delilah" eller någon annan Tom Jones-klassiker.

Vi skulle återkomma till varför.

Here goes:

Lantbruk är en farlig arbetsplats, det märks inte minst i olycksstatistiken. Så många som 10-15 personer dör årligen inom Jord- och skogsbruket i Sverige!

En av de stora riskerna ligger i djurhanteringen eftersom även en ko väger i runda slängar 600 kg!  Anna tex, har själv bidragit till den statistiken genom att bryta armen i närkamp med en ko.

Ett sätt att minska riskerna är att inte använda egen tjur till betäckningarna.  På gården finns en tjur som används till omlöparna (de som inte blir dräktiga på insemination av olika anledningar) - men under mycket strikta förhållanden.

Det är otroligt viktigt hur man hanterar lösgående djur och då framförallt tjurar som gott och väl väger över ett ton. Det skall alltid finnas flyktvägar och man får aldrig vända ryggen till en tjur, särskilt om det finns brunstiga hondjur i närheten. Men till största delen används artificiell inseminiering, vilket även ger en större möjlighet att välja egenskaper som man vill förstärka eller förminska genom att välja "rätt" tjur till rätt ko.

Hos oss sätter vi lynne högt på urvalslistan, vi vill ha snälla och hanterbara kor, säger Anna.
 - Jag har en huvudregel, och det är att jag skall kunna gå fram till alla djur i lösdriften och göra något enkelt med dem utan att de flyr i vild panik, fortsätter hon.



Alla vill pussas med kameran!



























"En snäll ko är en bra ko!"

// Fredrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar