lördag 12 november 2011

Anna rapporterar:

Det kommer kalvar på löpande band här just nu. Eftersom vi har ungefär 100 mjölkande kor hela tiden så innebär det att vi har ca 10 kalvningar per månad,  men det är inte alltid som det blir jämt fördelat.... som nu då vissa bestämt för att hålla igen och andra att kalva för tidigt. Då blir det många kalvar på en gång!! 

Men det är ett kärt besvär.

Man försöker eftersträva ett kalvningsintervall på ca 13 månader för att produktionen skall vara godtagbart "hög" och tomtiden så liten som möjligt.

Kort sammanfattat:
En ko kalvar och hon börjar mjölka. Efter 50-100 dagar ( beroende på hur mycket mjölk hon producerar) bör man seminera. Vi använder artificiell insemination istället för levande tjur, varför kan vi ta en annan gång.

En mjölk-ko skall ju producera mjölk och för att hon skall hålla en hyfsad produktion tills det är dags att sinas (sluta mjölka) så måste man se till att hon kalvar i rätt tid, då (som tidigare nämnts) hon ju producerar mjölk till kalven egentligen - INTE till oss människor.

Sen skall hon vila minst två månader innan nästa kalvning.

Och så flyter det på år efter år förhoppningsvis.

De bästa korna är inte de som producerar mest mjölk egentligen, utan de bästa är de där som man inte riktigt märker. För de är "lagomna" i produktion, de är aldrig sjuka och de blir dräktiga och kalvar år efter år. Man lägger liksom inte riktigt märke till dem fastän de är lagårn´s "ryggrad".....

Underskatta aldrig en medelmåtta!

Tack och hej!

//Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar