måndag 31 oktober 2011

Anna rapporterar!

Anna rapporterar från Via:

Virginia har visat sin första brunst efter kalvningen. Häromdagen så sprang hon och två till runt i lösdriften som tre promiskuösa galningar!! Man fick passa sig så man inte blev översprungen..... Det är ett gott tecken att hon kommit igång så bra efter kalvningen.

Det har visat sig att Virgina har en stark personlighet, precis som så många andra kor. Hon är tex noga med vem som mjölkar henne. Tycker hon inte om den som mjölkar så låter hon helt enkelt bli! Hon "håller mjölken" som vi brukar säga när de tvingar nedgivningsreflexen att avbrytas. Men så när någon hon tycker om mjölkar, då släpper hon mjölken så fint.... synd bara att det är Magnus hon inte tycker om! Ibland kan det vara så, vissa kommer man bara inte till sin fulla rätt tillsammans med och kossor kan vara selektiva.
 
Lite övrigt på gården: 


Ladugårdstvätt görs en gång om året. Allt, golv väggar och tak tvättas med hetvattentvätt (exempel på hetvattentvätt). Det tar 4 man ca två dagar att tvätta mjölkladugåden. Det är lite stressigt eftersom man bara har mellan mjölkningarna på sig, och det måste hinna torka upp innan kossorna får använda liggbåsen igen eftersom fukten påverkar hälsan negativt.

Men det är desto skönare när det är gjort och man kan få börja skita ned på nytt Ler med tungan !

Nu är det mesta av ute-görat klart (läs skörd och sådd) så nu skall allt städas och tvättas inför vintern för att vara klart till nästa år. Eftersom vår,sommar, höst är den mest stressiga tiden för en bonde så är det snart dags för oss att få lite ledigt. Vi har varit helt lediga (läs dagar då vi inte varit ner till ladugården alls) 4 dagar detta år. Skall bli skönt med en vintersemester!

//Anna (genom Fredrik)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar