fredag 25 november 2011

Anna Rapporterar...om siffror?

”Härom dagen så lämnade 8232 oss, 1311`s (läs Virginia) kalv.

Han vägde 91 kg, drygt två månader gammal.  Det innebär att han ökat ca 40 kg i vikt eftersom de väger ca 50 kg vid födseln. Hans kompisar som han åkte tillsammans med, 8231 och 8231 (tvillingarna) och 8229 vägde lite mer, 98 och 110 kg. Men så var han ju någon vecka yngre också!

Alla våra tjurkalvar köps av en granne till oss, som bor ca två km bort. Där lever de fram till slakt vid ungefär 1,5 års ålder.”
 
Vad är det för snack om siffor? HETER djuren inget riktigt?
 
Alltså, egentligen heter de inte nummer istället för namn….utan också.  Dessutom är deras namn ungefär som människors efternamn; alla hondjur i en släkt har samma namn. Numren, däremot,  de är individuella.

Till exempel, Virginia heter 24125 1311 2.

Den första delen - 24125 - är Viagårdens PPN (ProduktionsPlatsNummer). Alla kor som har det numret först är födda i Viagårdens besättning.

På gården finns dock 4 kor som har ett annat PPN, de är alltså inte födda på Via, utan inköpta

Alla besättningar med livsmedelsproducerande djur, måste ha ett PPN.

- Varför?

”För att om det skulle hända något och man snabbt behöver veta hur många kor det finns i ett område, till exempel vid spridning av någon ny sjukdom, så har Jordbruksverket koll på det.”, säger Anna.

Nästa del – 1311 -  är Virginias löpnummer.

Alla kvigkalvar får individnummer i löpande ordning. Alla tjurkalvar får också ett löpnummer men i en egen sifferföljd så det skall vara enkelt att skilja kvigor och tjurar åt.

 ”Hos oss är vi nu uppe i nummer på 82xx”, fortsätter Anna.

Den sista lilla siffran - 2 - är hennes kontrollsiffra.

Den blir man tilldelade av Jordbruksverket så att det slumpar sig så att man råkar köper in en 1311 till, då kan man skilja dem åt med kontrollsiffran.

 ”Förutom att de troligen ser helt olika ut!”
Virginias ”efternamn” från födseln är Sippa.

Eftersom efternamnet följer släkten så har vi många Pernilla, Sippa, Stina, Avena, Brunetta och Blomma… och några till.


 ”En annan "happening" i Virginias liv: i veckan blev hon seminerad för första gången denna laktation. Så om hon inte brunstar om inom 21 dagar så kanske vi får se en ny "Sippa" om ca 9 månader!”
 
 - Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar