fredag 14 oktober 2011

Kalven, en biprodukt?

Som Ni vet så har Virginia fått sin kalv nu, en tjurkalv. För de flesta kvinnor är det en viktig del av livet att få barn och för en mjölkko är det direkt avgörande!

Utan kalv – ingen mjölk nämligen. Och då är det inte mycket nytta med att ha just en ”mjölk”-ko, eller hur?

En kossa är dräktig ca 280 dagar. När de kalvat så får kalven, om den tillhör en ekologisk besättning, vara 3 dygn med sin mor. Det är bla för att kalven skall få dia helmjölk från sin mor. Detta hjälper till med kalvens uppbyggnad av sitt immunförsvar, men det gör också att kalvens tillväxt blir bättre. Studier visar att kalven blir bättre på att äta och därmed växa till sig om den diat på naturligt sätt.

Det finns de som menar att en kalv optimalt bör få vara med sin mor i 6 månader och de som menar att det räcker med tre, fyra dagar för att kalven skall påverkas negativt vid separationen från mamman och det bästa för dem båda är om de separeras så de är utom syn- och hörhåll från varandra.

Efter nyår kommer det nya regler för detta och kalven behöver då bara få spendera 1 dygn med sin mor.


En liten fundering, som det endast finns svar på utifrån ett filosofiskt perspektiv; är ost ”värre” att äta då det används löpe vid framställningen. Löpe utvinns från kalvars magar (kalven måste alltså dö för att löpen skall kunna utvinnas) eller är mjölk ”lika illa” då det krävs en kalv, som i vissa fall slaktas efter födseln, för att framställa mjölk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar